DESERT PEACE
www.noer.info
2008-11-02
005

Lee og Benjamin Noer Larsen

DANSKE I ISRAEL HÅRDT BEHANDLET

Natten til søndag d. 2. november har immigrationspolitiets detention i Ben Gurion lufthavn i Israel været vidne til et overgreb på danske turister, som man ikke tidligere har set magen. Ægteparret Benjamin og Lee Noer Larsen, som var undervejs til Den danske Lejr i Givat Hazeva i Zins ørken, 90 km syd for Beersheva, blev efter en kort ferie i Tyrkiet tilbageholdt af de israelske immigrationsmyndigheder i lufthavnen. De fik besked på, at de ikke kunne opnå fornyet indrejsetilladelse i Israel og blev derefter anbragt i luftehavnens detention. Her blev de i de følgende 16 timer udsat for en sådan behandling, at ægteparret var i chok, da de endelig blev ført ud til det fly, der skulle bringe dem tilbage til Tyrkiet.

Ved opgangen til flyet på landingsbanen lykkedes det Benjamin telefonisk at kontakte sin far, Johny Noer, som er den daglige leder på den danske base i Arava. Han fortalte kort, at han og hans hustru Lee med vold blev revet fra hinanden og anbragt i hver sin snavsede celle. "Jeg har aldrig følt mig så magtesløs," fortalte han, "for jeg så, hvorledes de brutalt slæbte af sted med den grædende Lee, og jeg vidste ikke, hvad de ville gøre med hende – og selv kunne jeg intet gøre for at hjælpe hende. Under forhøret blev det gentagne gange sagt til ham på engelsk: "I can make you suffer" (Jeg kan få dig til at lide) – og da han påkaldte sig lovens beskyttelse fik han som svar: "We are the law here, we can do to you, what we want" (vi er loven her; vi kan gøre med jer hvad vi vil).

Under forhøret, som Benjamin betegner som ’umenneskeligt og brutalt’ blev der optaget videofilm, og der blev råbt op i hovedet på ham, at ’man vidste, hvordan man kunne straffe ham’!
 

Benjamin æres med Papuas nationalfugl for han lederskab
 

Fra midnat begyndte israelske venner af ægteparret at sætte sig i bevægelse for at komme Benjamin og Lee til hjælp, men hverken en israelsk sagførers henvendelse eller et brev, som hastigt blev sammensat af de lokale myndigheder i Central Arava Regional Council, Sappir, har kunnet hindre, at ægteparret kl.11.00 søndag formiddag, blev sendt tilbage til Tyrkiet. "Vi anmodede til det sidste om på egen regning at blive sendt til Danmark, men fik som svar: ’Det er ikke jer, der bestemmer tilbagesendelsen; det gør vi efter vore regler’."

En israelsk journalist ved navn Amikan Schlossberger har to timer efter tilbagesendelsen af det danske ægtepar henvendt sig til Johny Noer i Den danske Lejr. Han havde fra anden side hørt om ’De seksten rædselstimer’ i den israelske detention. "Før jeg skriver noget," sagde han, "ønsker jeg som israeler på egne vegne at undskylde den behandling, som Benjamin og Lee har været udsat for. Han stillede derefter en række spørgsmål om det hjælpearbejde, som den danske familie udfører blandt israelske unge. Han gjorde sig især notater om de fire israelske organisationer, som Desert Peace arbejder sammen med, og var interesseret i oplysninger om den sidste 6-dages ørkenekspedition, hvor 50 unge israelere, arabiske palæstinensere og europæiske ’fandt sammen’ i ørkens hede.

"Det første jeg vil gøre, når jeg kommer til Danmark," erklærede Benjamin, inden det tyrkiske fly gik på vingerne, er at henvende mig til den israelske ambassade i Hellerup i København. Israel bør være opmærksom på, at det har 90 millioner venner blandt de evangeliske kristne i alle jordens lande. Vi arbejder positivt for Israels bedste og ønsker ikke, at den hændelse skal virke negativt på Israels image i nationerne.