DESERT PEACE
www.noer.info
2008-11-21
009


DIT LAND ER MIT LAND
En 6-siders israelsk dagbladsartikel om Noer-familien.
 

Den stor seksiders artikel, som i weekend-udgaven den 20-22 november er bragt i Israels næststørste, hebraiske dagblad, Haaretz, og samtidig i den engelsksprogede internationale avis Herald Tribune om Noer-familiens situation efter udvisningen og deportationen af Benjamin og Lee Noer, vil uden tvivl vække opmærksomhed.

Artiklen, som er illustreret med store farvebilleder, indledes med en smuk beskrivelse af den danske lejr i Zins ørken i det sydlige Israel. Den beskriver Noer-familien med de 16 børn, og hvorledes den danske konvoj bestående af gamle sigøjnervogne trukket af traktorer har været undervejs mod Det Hellige Land i et kvart århundrede. Journalisten, Esti Ahronovitz, spadserer undrende gennem de gamle – af den lange række hårdt mærkede – beboelsesvogne. Hun bemærker sig den gammeldags brændeovn i køkkenet, de smukt dekorerede tallerkner med børnenes navne i tallerkenrækkerne, det lange og runde træbord, hvor familien indtager deres måltider.

Den omfattende og detaljerede beskrivelse, som også fører læseren gennem den blomstrende have, der er skudt op af ørkensandet, leder til Benjamin og Lee's arbejde med de mange unge mennesker fra Israels forskellige folkegrupper, som bringes ud på de seksdages ørkenekspeditioner, hvor formålet kun er ét: Venskab.

"Efter den sidste ekspedition under løvhyttefesten, hvor Benjamin og Lee bragte 54 unge mennesker fra Israel, Østjerusalem og Europa ud i ørkenen" fortæller journalisten; "blev det unge danske ægtepar deporteret. De forsøgte efter en kort rejse til Tyrkiet at vende tilbage til ørkenlejren, men blev efter en 16 timers barsk og ydmygende behandling uden yderligere forklaringer, sat på et fly til Tyrkiet".

Artiklen detaljerer de israelske immigrationsmyndigheders brutale behandling af det danske ægtepar og nævner truslen: "I skal gøre, hvad vi siger til jer, ellers kan vi få jer til at lide – og lide meget!" Journalisten referer også, at Benjamin blev tvunget til at gøre en celle rent, og at ægteparret under trusler om vold blev revet fra hinanden og smidt ind i hver sin celle.

Det hebraiske dagblad beskriver, hvorledes denne behandling og udvisningen af Noer-familien har skabt vrede og røre i Aravadalen, hvor borgmesteren Ezra Ravin, har udtalt: "Jeg vil kæmpe mod denne onde befaling!"

Journalisten har opsøgt lederne af de israelske organisationer, som Desert Peace samarbejder med, og disse fortæller at de "er fulde af beundring over det arbejde, der gøres for unge i Israel". Et af disse vidnesbyrd beskriver især, hvorledes det der har haft betydning for 10 unge fra et ungdomsfængsel.

Artiklen slutter med at stille spørgsmålet til Johny Noer: "Er det ikke på tide i en alder af 72 år at vende tilbage til mere rolige og behagelige forhold i Danmark?" Johny Noer svarer med at henvise til Moabiterinden Ruth, som ved et lignende spørgsmål i Bibelen svarer sin tidligere mor: "Naomi, således:

Du må ikke tvinge mig til at forlade dig og vende tilbage.

Nej, hvor du går hen, vil jeg gå,

Og hvor du bor, vil jeg bo;

Dit folk er mit folk og din Gud er min Gud.

Hvor du dør, vil jeg dø og der vil jeg begraves.

Herren ramme mig igen og igen: Kun døden skal skille os"!

 

Se den engelske artikel fra Haaretz i pdf format, klik her!

Se den hebraiske artikel fra Haaretz i pdf format, klik her!