PROFETISK JOURNAL
www.noer.info
2009-03-05
0196

Ruth Dayan

DAYANS ENKE PÅ BESØG

For få dage siden havde vi en telefonsamtale med Ruth Dayan (den i 1981 afdøde israelske general, Moshe Dayans, 92årige enke) som i begyndelsen af februar besøgte os i vor ørkenlejr. Ruth Dayan, som uventet har fattet interesse for vor familie – og vort arbejde, har på hjerte at hjælpe os med hensyn til det visa-problem, som Israels indenrigsministerium pludselig har lagt som en byrde på mange vestlige hjælpeorganisationers skuldre. Ruth Dayan fortalte, at hun på grund af Gazakrigen og det netop overståede valg (samt usikkerheden om, hvorledes den kommende regering vil komme til at se ud) har været ude af stand til at henvende sig til de rette personer – "men så snart banen er klar," siger hun, "så går jeg i aktion!"

Samtidig med denne indsats i de ’øvre regioner’ i det israelske system, arbejder vor Tel Aviv sagfører, en kvindelig advokat (som har tilbudt os gratis sagførerhjælp) med den ’normale’ forretningsgang i Beersheva, hvor der for et par måneder siden er blevet indleveret ansøgninger om en ny visa-status.

Så længe denne ansøgning behandles, er det os ikke tilladt at forlade Israel. Eftersom vi på ansøgningens tidspunkt kun var tre personer i lejren, Maria, Gisèle og mig – så er det kun os tre, som har kunnet lave dette andragende. Benjamin og Lee er stadig i Danmark, og om Herren ikke griber ind, kunne det have lange udsigter, før de kunne komme tilbage til Israel. Vor gode ven og medarbejder, Søren, fra Bjerremose ved Varde blev nægtet indrejse, da han for få uger siden atter stod i Ben Gurion lufthavn. Han har fået at vide, at han ikke kan komme tilbage, før om fem år.

Vi tror ikke, at dette ’mørkets angreb’ på vort arbejde i Israel skal vinde sejr. De lokale myndigheder her i Arava har foreslået os et konkret samarbejde i gerningen for de unge israelere og palæstinensere. Vor nabo, krokodillefarmen, har allerede for år tilbage plantet to træer – et for Gisèle og et for mig. "Hvor står de træer?" spurgte jeg ham forleden. Han pegede ud på to træer midt i vanddammen med flere hundrede krokodiller, som svømmede omkring dem. "Farvel," sagde jeg. "Meget symbolsk!" – "Ja, syn’s du ikke," svarede han…


Anthony, som skriver Ruth Dayan’s biografi og ved siden af ham Vinnie, som er restaurationsindehaveren Kushis sekretær. Derefter Maria, Gisèle og Johny. I bagerste række Anthony’s forlovede Amely, som arbejder indenfor filmverdenen. I forreste række den 92-årige Ruth Dayan og ved siden af hende Kushi.